Jak żyć z atopowym zapaleniem skóry?
Opowiadamy o problemach ze zdrowiem, podpowiadamy jak sobie poradzić, gdzie szukać pomocy. To idealne miejsce na rozmowę o urodzie, pielęgnacji, sporcie i aktywności rekreacyjnej.
- Martyna
Jak żyć z atopowym zapaleniem skóry?
Jak żyć z takim atopowym zapaleniem skóry?
Ktoś z was miał z tym coś więcej do czynienia?
Tutaj https://www.dermoklinika.pl/dermatologi ... enie-skory widziałam coś takiego.
Piszą tam więcej jak można sobie pomóc z takiego dermatologicznego punktu widzenia.
Ktoś z was też boryka się z tym problemem i podpowie, jak z tym walczyć?
Ktoś z was miał z tym coś więcej do czynienia?
Tutaj https://www.dermoklinika.pl/dermatologi ... enie-skory widziałam coś takiego.
Piszą tam więcej jak można sobie pomóc z takiego dermatologicznego punktu widzenia.
Ktoś z was też boryka się z tym problemem i podpowie, jak z tym walczyć?
- mallina
Re: Jak żyć z atopowym zapaleniem skóry?
Można się przyzwyczaić, wystarczy eliminacja alergenów, które nasilają AZS i odpowiednia pielęgnacja. U moich dzieci walka trwa już od dobrych 8 lat, ale teraz jest naprawdę dobrze. Od dawna w ruch nie szły żadne sterydy, antybiotyki na skórę, wystarczą odpowiednio dobrane emolienty. W naszym przypadku jest to atoperal baby, delikatny dla atopowej skóry, natłuszcza i chroni, więc żyjemy całkiem normalnie.
- julka
Odpowiednio dobrane kosmetyki to klucz do sukcesu przy AZS. Możesz trochę poczytać o pielęgnacji skóry na https://www.lashup.pl/ Poza tym koniecznie udaj się do dermatologa. Ja mam bardzo suchą skórę, ale to jeszcze nie AZS. Zanim dobrałam odpowiednie balsamy strasznie się męczyłam.
- Majkaaa
Na moją skórę świetnie sprawdzają się dermokosmetyki Atopis z Novaclear. Łagodzą, eliminują świąd, odpowiednio nawilżają i wygładzają cerę. Dzięki nim moja skóra dostała drugie życie i jest w znacznie lepszej kondycji.
- faro
wiadomo, że wszystko zależy od tego jak bardzo zaostrzone masz to zapalenie i czy bardzo mocno łuszczy Ci się skóra. Bo u mnie przykładowo najgorzej jest na dłoniach i przedramionach. Czasem zdarzy się coś delikatnie na buzi, ale odkąd używam kosmetyków eko https://twojefarmasi.pl/ to zauważyłam na twarzy znaczną poprawę. Jednak delikatniejsze składy robią różnicę
- Frytula
Da się życ z azs i to całkiem normalnie jeśli odpowiednio zadba się o skórę. Ja mam azs i długo miała problem ze skórą ale wynikał on ze zle dobranych kosmretykow. Odkąd przerzuciłam sie na produkty atoperal to jak reką odjał. Skóra jest ładnie wypielegnowana, jędrna i nawilżona. Przy azs wazna jest codzienna pielegnacja, tylko regularne stosowanie emolienmtów przynosi dobre efekty
- TaylorSwiftWind
Post autor: TaylorSwiftWind »
Jeszcze gorsze pytanie to jak z AZS żyć w zimie! Znalazłam ostatnio taki artykuł jak pielęgnować skórę zimą, myślicie, że dla atopowców też się nadadzą te porady? https://biuti.pl/blog/jak-dbac-o-skore- ... -sposobow/
- herbaciana
Post autor: herbaciana »
I moja skóra zima jest najbardziej przesuszona ale wtedy na ratunek mam kosmetyki atoperal, sa świetne dla takiej skóry a także atopowej, po emulsji mam skórę gładką, nie łuszczy się, szczególnie na łydkach tak jak wcześniej no i co ważne nie swędzi. Także regularne stosowanie daje świetne efekty.
kosmetyki świata wrocław
kosmetyki świata wrocław
- Celina
Warto porozmawiać z dermatologiem, u mnie sprawdził się krem z jego przepisu - który wykonali dla mnie na miejscu w aptece DOZ. Mają świetnie wyposażone zaplecze do wykonywania takich leków.
papiernicze warszawa
papiernicze warszawa
Post autor: Żaneta »
Ja od dłuższego już czasu stosuje emolienty z linii exomega control i jestem bardzo zadowolona z efektów. Doskonale pielęgnują suchą skórę, działają kojąco na podrażnienia, zmniejszają uczucie swędzenia. Ostatnio zakupiłam pieniący się żel do mycia i jest ok. Ma fajna konsystencję, dobrze się go rozprowadza i jest bardzo wydajny.
Post autor: Łucja »
Żaneta ja też stosuje te emlienty, ale bardziej odpowiada mi żel do mycia w 2w1. W przeciwieństwie do Ciebie stosuję go od niedawna, ale już widzę efekty. Skóra po zastosowaniu jest delikatna i nawilżona i tak jak piszesz Ty znacznie zmniejszyło się u mnie uczucie swędzenia i napięcia skóry
Post autor: baśka »
Przede wszystkim odpowiedni lekarz który zdiagnozuje i poprowadzi leczenie. Mnie udało się trafić na cudownego lekarza. To jest najważniejsze bo nie ma co testować na sobie róznych produktów. Rezygnacja z kremów i balsmaów z drogerii na rzecz emolientów.
AZS to choroba na całe życie więc warto dbać o siebie.
AZS to choroba na całe życie więc warto dbać o siebie.
Post autor: Łewa »
Tak, potwierdzam - też korzystam z możliwości zamówienia maści, którą wykonuje na miejscu w aptece DOZ farmaceutka. Bardzo fajna opcja, bo chyba niewiele aptek ma już taką możliwość.Celina pisze: ↑29 cze 2020, 23:51 Warto porozmawiać z dermatologiem, u mnie sprawdził się krem z jego przepisu - który wykonali dla mnie na miejscu w aptece DOZ. Mają świetnie wyposażone zaplecze do wykonywania takich leków.
Post autor: Małgośka »
Używam do smarowania ciała balsamu z exomegi control. Jest super bo radzi sobie nawet z bardzo sucha czy podrażnioną skórą. Idealny na okresy zaostrzenia choroby, a właśnie jesień jest u mnie ciężka. Bardzo dobrze nawilża. Wystarczy posmarować nim skórę raz dziennie. Uwielbiam go
- Mare
Mogą to powodowac kosmetyki. Ja miałam problem po niektorych odzywkach do włosów. Ciężko to było wychwycic, bo zaczerwienie niestety nie pojawia się od razu. Staram się też kupować kosmetyki z lepszymi składami. Nawilżanie rąk też trochę pomaga
Bardzo dobre delikatne kosmetyki ma Atopicin:
https://verdelove.pl/kategoria-produktu ... nie-skory/
Po tym jak je wprowadziłam do pielęgnacji, rzadko kiedy mam takie problemy.
Bardzo dobre delikatne kosmetyki ma Atopicin:
https://verdelove.pl/kategoria-produktu ... nie-skory/
Po tym jak je wprowadziłam do pielęgnacji, rzadko kiedy mam takie problemy.
Wróć do „Zdrowie i uroda - w zdrowym ciele zdrowy duch”
Przejdź do
- Forum
- ↳ Rodzina - problemy, rady, ciekawostki
- ↳ Ślub - organizacja wesela - problemy i rady
- ↳ Edukacja - rozwój, szkolenia, kursy, studia
- ↳ Lifestyle - ekologia - hobby - rozrywka
- ↳ Film - teatr - literatura - muzyka
- ↳ Zdrowie i uroda - w zdrowym ciele zdrowy duch
- ↳ Kuchnia - jedzenie - gotowanie - opinie o restauracjach
- ↳ Kosmetyki - drogerie - marki - produkty
- ↳ Moda - trendy - stylizacje - projektanci - sklepy odzieżowe